Smaki Kolonii, czyli dalszy ciąg odkrywania kuchni niemeckiej

Już podczas relacji z naszej podroży camperem po Bawarii, pisałam Wam, że moim zdaniem niemiecka kuchnia jest traktowana po macoszemu, a tymczasem kryje w sobie ogrom ciekawych smaków. Kolejne wspaniałe potrawy odkryliśmy w Kolonii.

Piwo



Absolutnym numerem jeden kolońskich dań jest dla mnie Niebo i Ziemia, czyli kaszanka z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym. Zjadłam je w restauracji Gilden in Zims, w której pierwszy raz spotkałam się z kolońskim sposobem podawania piwa. Tam nie piją z wielkich litrowych kufli, tylko z malutkich literatek. A gdy kelner widzi, że Wasza literatka jest już pusta, to podaje kolejna i tak w kółko, aż powiecie stop. W karcie natomiast nie mają kilku rodzajów piwa, tylko jeden nazwany "piwo" i jest to klasyczny jasny lager.

Niebo i ziemia


Drugim jedzeniowym przystankiem były ponoć najlepsze wursty w budce sieciówki My Curry Wurst. Rzeczywiście smakowały wyśmienicie.

My Curry Wurst

Wyjazd do Niemiec nie mógł się odbyć bez jednego z moich ulubionych deserów, czyli strudla jabłkowego zjedzonego na tarasie restauracji Delfrer Haus z widokiem na Ren.

Strudel jabłkowy

Na koniec mój ulubiony przedstawiciel kuchni niemieckiej- flammkuchen. Placek z dodatkami szynki, sera i pora. Był naprawdę bardzo dobry. Do tego kolejne tradycyjne niemieckie danie, którego próbowałam pierwszy raz: Pół kurczaka, czyli jak sama nazwa wskazuje gruby plaster sera, pieczywo i sałatka. Zjedliśmy te rarytasy w Brauerei Pfaffen. Miejscówka spoko tylko klienci przy stoliku niedaleko nas byli strasznie głośno, co skutecznie odbierało przyjemność jedzenia. Niestety kelner nie reagował na ich zachowanie.

Flammkuchen i Pól kurczaka

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie przywieźli jedzeniowych pamiątek z Kolonii. Padło na kamienie z Renu, a właściwie na czekoladki wyglądające jak rzeczne kamienie. Ej one serio są podobne do kamieni :D Zainwestowaliśmy też w książkę kucharską z niemieckimi przepisami i kilka już udało się nam odtworzyć.

Czekoladki kamienie z Renu

Niemiecka książka kucharska




Komentarze

Popularne posty