REJS PO ZATOCE STROŃSKIEJ CZĘŚĆ 3 i GASTROTURYSTYKA

W poprzednich dwóch wpisać z tego cyklu zrobiłam dla Was małe wprowadzenie do tej wyprawy oraz opis kilku miejsc wartych odwiedzenia. Dziś polecę Wam kolejne ruiny na jednej z wysp Zatoki Sarońskiej oraz opowiem o tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli o jedzeniu i o alkoholu.

Świątynia Afai na Eginie


Świątynia Afai na Eginie


Jedna z najlepiej zachowanych starożytnych świątyń znajduje się właśnie w Zatoce Sarońskiej na wyspie Egina. Budowla poświęcona jest bogini matce- Afai. Kompleks ruin nie jest duży, ale zdecydowanie warty odwiedzenia. Wstęp jest płatny, ale tylko gotówką.


Świątynia Afai na Eginie

Gastroturystyka


Jak wyspy greckie to oczywiście mnogość ryb i owoców morza. A jak Grecja to oczywiście musaka, jagnięcina i warzywa przyrządzone na wiele pysznych sposobów oraz różnego rodzaju pasty. Do tego dużo, dużo domowego wina i mamy wyśmienitą grecką ucztę. Jeśli chcecie skosztować tych oraz wielu innych specjałów to polecam Wam szczególnie dwa miejsca:

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι na Epidauros

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι na Epidauros, ale tam nastawcie się na spustoszenie w portfelu. Taniej i może nawet jeszcze smaczniej zjecie natomiast na Poros w Gia Mas.
Chętnie kiedyś wrócę do Zatoki Sarońskiej, ponieważ to miejsce na wiele pięknych zakątków do zaoferowania.

Gia Mas

Komentarze

Popularne posty